Ora la care nu este bine să mănânci pepene roșu. Avertismentul specialistilor e clar. Ce se întâmplă, de fapt, în corp
Vara este în toi, iar temperaturile mari îi trimit pe mulți cu gândul la una sau mai multe felii de pepene dulce și suculent. Specialiștii în nutriție și sănătate au emis un avertisment referitor la modalitatea corectă de a consuma acest fruct. Aceștia au atras atenția că ora de servire este importantă și au explicat ce se poate întâmpla în organism atunci când acest aliment este consumat zilnic.
Ora ideală pentru a mânca pepene
Pepenele cu miez roșu și coajă verde este plin de nutrienți, inclusiv antioxidanți și vitaminele A și C, și are numeroase beneficii pentru sănătate, dar specialiștii au atras atenția că ora la care este consumat este importantă.
Întrucât este ușor acid, pepenele ar trebui să nu fie consumat seara, pentru că poate întârzia procesul de digestie atunci când organismul este inactiv. Cel mai bun moment pentru a mânca acest fruct este în jurul orei 12 – 13, atunci când digestia este la un nivel optim.
De altfel, atunci când este consumat la ora corectă, pepenele contribuie la menținerea sănătății aparatului digestiv, datorită apei și fibrelor pe care le conține.
Ce se întâmplă în organism dacă pepenele este inclus în dietă zilnic
De asemenea, specialiștii în nutriție au atras atenția că, în general, dacă mâncați fructe din abundență în fiecare zi, s-ar putea să întâmpinați probleme din cauza aportului crescut de licopen sau potasiu.
Potrivit acestora, consumul a mai mult de 30 de miligrame de licopen pe zi ar putea provoca simptome precum greață, diaree, indigestie și balonare.
Altfel, consumat cu moderație, pepenele are numeroase beneficii asupra organismului. De exemplu, ajută la menținerea hidratării, la reglarea temperaturii corpului, și prin urmare la funcționarea normală a organelor, aportul de nutrienți către celule și energizarea organismului.
Mai mulți compuși vegetali ce se găsesc în pepenele verde, respectiv licopenul și cucurbitacina E, ar avea chiar și efecte anticancerigene. În plus, mai mulți nutrienți din acest fruct pot susține sănătatea inimii.
Totodată, combinația de antioxidanți, licopen și vitamina C din pepenele verde ajută la reducerea inflamației și a daunelor stresului oxidativ. Mai mult, acesta ar proteja împotriva degenerescenței maculare datorită proprietăților sale antioxidante și antiinflamatorii ale licopenului pe care îl conține.
Citrulina din pepenele verde poate ajuta la îmbunătățirea performanței fizice și la reducerea durerilor musculare. Acest compus ajută și la dilatarea vaselor de sânge, astfel încât inima nu trebuie să lucreze la fel de mult pentru a pompa sângele. Un alt beneficiu al consumului de pepene este că, datorită vitaminelor A și C pe care le conține, contribuie la menținerea sănătății pielii.